חביתת ירק מקמח חומוס |
המתכון הזה התפתח כשרציתי משהו דמוי חביתה: מהיר הכנה, משביע, חלבוני, מעט שומני וצהוב. התחלתי להתנסות בקמח חומוס עד שהגעתי לשכלול המתכון הטעים הזה, שגם חברות שאינן טבעוניות מבקשות במיוחד.
המתכון הבסיסי לוקח חמש דקות של הכנה, מרגע פתיחת המקרר ועד להגעה לצלחת, אבל ניתן לשכלל אותו ולשפר אותו לשלל חביתות מרשימות וצבעוניות. ככלל, כל מה שאפשר לעשות עם חביתה מביצים אפשר לעשות עם חביתת קמח חומוס (מלבד ביצת "עין"): אפשר לקשקש אותה ואפשר להכין מגוון אומלטים עם מילויים שונים, והכל ללא ביצים- ללא אכזריות וללא כולסטרול.
ניתן למצוא קמח חומוס בחנויות טבע או בחנויות של מהגרי עבודה, אבל על האריזות שמיובאות מסין או הודו לפעמים כתוב "קמח עדשים", כנראה בגלל טעות בתרגום. בכל מקרה, יש להזהר מקמח חומוס לגונדי שיש בחנויות תבלינים או בחנויות של פרסים - הוא מיוצר מחומוס קלוי וטעמו שונה.
יש חברות רבות המייצרות קמח חומוס. אני מעדיפה את קמח החומוס שמיובא מהודו, ונקרא לפעמים "קמח עדשים". החביתות יוצאות איתו טובות במיוחד, ולכן אני מעלה לכאן תמונה של הקמח בעטיפתו:
צילום תקריב של כוכב המטבח שלנו, באריזת קילו. |
בהמשך הפוסט אתן כמה רעיונות לשדרוג החביתות, אבל קודם, הנה המתכון הבסיסי:
רשימת מרכיבים: (לשתי חביתות)
1/2 כוס קמח חומוס
2 כפות פתיתי שמרי בירה (מוסיף מאוד לטעם, אבל אפשר גם לוותר על זה אם אין)
1/2-2/3 כוס מים
מלח
פלפל שחור
שמן זית
הוראות הכנה:
שמים בקערית את קמח החומוס ומערבבים מעט עם מזלג, למניעת גושים.
קמח חומוס חייב להיות צהוב ודק |
מוסיפים את פתיתי שמרי הבירה ומים וטורפים בעזרת מזלג למרקם חלק.
אם יש גושים ממש קטנים זה לא נורא, הם יעלמו בטיגון. |
בעקרון, אם מכינים חביתה ללא תוספות אפשר כבר לתבל ולטגן, ואפשר גם להסתפק בכחצי כוס מים. לעומת זאת, אם רוצים להוסיף תוספות זה הזמן לכך. במקרה הזה הוספתי 1/4 כפית מלח, קורט פלפל שחור, פטרוזיליה וריחן שקצצתי קודם ועוד טיפה מים כדי לחזור למרקם הדליל שהיה קודם, כך שבסך הכל הוספתי 2/3 כוס מים.
לערבב היטב לקבלת מרקם אחיד |
וזהו, מוכן לטיגון. |
לטיגון חשוב להשתמש בשמן זית איכותי בכמות נדיבה. חשוב לזכור שבביצים יש שומן רב באופן טבעי, ולכן אפשר לטגן אותן במעט שמן. לפי נתוני ויקיפדיה, בביצה יש 11.5% שומן, מתוכו 38% שומן רווי וכמויות רבות של כולסטרול: כ-425 מ"ג כולסטרול ל-100 גרם ביצה וכ-210 מ"ג בביצה אחת, כשהכמות המומלצת ליום לאדם היא עד 300 מ"ג ליום. לעומת זאת, בחומוס יש כ-2.59% שומן, וכמובן שאין בו כולסטרול כלל. לפיכך, כדי לקבל הרגשה "חביתית" יש להוסיף את השמן בטיגון, אחרת התוצאה תהיה דיקט יבש. זכרו: שמן הוא חיוני לגוף האנושי, והתוצאה עדיין תהיה פחות שומנית מביצה מטוגנת.
לכסות את תחתית המחבת בשכבה דקה של שמן זית |
חשוב לחכות שהשמן יתחמם, אבל לא לתת לו לרתוח ולהשרף. הכמות שבמתכון מספיקה לי לשתי חביתות במחבת בינונית בעלת קוטר של 20 ס"מ. יש לשפוך פנימה את הבלילה לשכבה דקה, אבל לא דקיקה - מעט יותר מפנקייק.
הבלילה מתחילה להקרש מיד. |
חשוב לכסות מיד! |
אחרי שמכסים אפשר להחליש את האש ולתת לחביתה כמה דקות. מדי פעם כדאי לבדוק מה מצבה. כשהיא מתחילה להקרש גם מלמעלה היא מוכנה להפיכה בעזרת תרווד.
מוכנה להפיכה |
לאכול חם! |
כמו שהבטחתי, כמה גיוונים אפשריים. את כל התוספות יש להוסיף אחרי שלב הבלילה ולא לשכוח להוסיף מעט יותר מים.
חביתה בסיסית:
בלי תוספות מלבד מלח ופלפל.
חביתה מקושקשת:
לקשקש מיד אחרי המזיגה למחבת, עד שנוצרים גושים קטנים ונחמדים.
חביתת ירק:
עם ירק קצוץ בפנים, לדוגמא פטרוזיליה, שמיר, ריחן או כל שילוב אחר.
חביתה עם פטריות:
לטגן בצל ופטריות (שמפיניון, פורטבלו או אורניות נקיות), לערבב עם הבלילה הבסיסית ולהחזיר למחבת.
חביתה עם ירקות מגוררים (לביבה משודרגת):
לגרר לבלילה גזר וקישוא (או כל ירק אחר שאפשר לאכול בלי בישול ארוך) ולטגן מעט יותר זמן מהרגיל.
חביתה אקזוטית:
להוסיף לבלילה קרם קוקוס וקארי, מקבלים חביתה הודית מעניינת. הקרדיט לכרמל סיון, תודה!
חביתת אוקרה:
להעשרת הערך התזונתי, לטעם (וגם בשביל להפטר מכמויות האוקרה שמצטברות אצל מי שמכינ/ה חלב סויה בבית): מוסיפים פרורי אוקרה לבלילה הבסיסית או לבלילות המשופרות לפני הטיגון.
מציה לפסח: (כשר לאוכלי/ות קטניות בלבד)
מכינים את הבלילה הבסיסית, ללא שמרי בירה. משרים מצות שבורות בתערובת של מים וחלב סויה עד ששברי המצה ספוגים. מערבבים עם הבלילה הבסיסית ומטגנים.
אתם/ן מוזמנים/ות להוסיף רעיונות נוספים לשדרוגים בתגובות!
יש לי שאלה מענינת:
השבמחקהאם ניתן להשתמש בבלילה של החביתה הבסיסית כתחליף לביצים במתכוני פשטידות, עוגות וכד'?
במתכון כתוב "שמן זית איכותי בכמות נדיבה" ובתאור בתמונב כתוב "לכסות את תחתית המחבת בשכבה דקה של שמן זית", אז מה נכון, שיכבה דקה או כמות נדיבה?
השבמחקאלק אתה
מחקרם - אני משתמשת בבלילה הבסיסית (בשינויים קלים) כדי לעטוף דברים לקראת טיגון - תחליף ביצה ב"שניצלים" וירקות או טופו ב"טמפורה". לפשטידות יש לי טריקים אחרים, אבל אתה מוזמן לנסות ולכתוב איך יצא.
השבמחקבקרוב אפרסם משהו כולל יותר בנושא תחליפי ביצים ופשטידות.
ועודד - תודה על ההערה. כמו שאתה רואה מהתמונה שאחרי, זה יותר "כמות נדיבה" צאשר "שכבה דקה", אבל זה כבר עניין של סגנון אישי ושל חיבתי לשמן.
השבמחקיופי של מתכון. יש לי מה לשים מחר בסנדוויץ לעבודה :-)
השבמחקתודה רבה , תמיד כיף להחשף לדברים חדשים
השבמחקמה הערך הקלורי של חביתית אחת?
נראה מעולה.... אולי ינוסה לארוחת הערב..
השבמחקשחר, אני לא יודעת מה הערך הקלורי של המתכונים שלי, אני בשלנית ולא תזונאית.
השבמחקהודיה, מקווה שהיה לך טעים!
יצא טעים ביותר :-)
מחקטעים רצח, רק איך זה לא מתפרק לך? ועל איזו אש את מטגנת אותה?
מחקממש טעים, וההסברים מעניינים
השבמחקכל הכבוד! תודה רבה על שיתוף הידע והנסיון שלך! על ההסברים המפורטים והתמונות! ככה כולנו צריכים להיות- משתפים וחולקים את הידע באהבה וכמובן - טבעונים. תבורכי :)
השבמחקבאמת אחלה מתכון ויוצא מאד טעים ואפילו מזכיר חביתה...
השבמחקכמה המלצות למי שמעוניין לעשות את החביתה קצת בריאה יותר
מומלץ להחליף את שמן הזית בשמן קוקוס
ואת שמרי הבירה לפזר מעל החביתה כשהיא מוכנה כבר - ככה השמרים שומרים על הערכים התזונתיים שלהם
נראה מעולה! אנסה בקרוב!
השבמחקלגבי קמח העדשים- אני לא חושבת שזו טעות- יש כזה דבר שנקרא קמח עדשים ומשתמשים בו הרבה בבישול (וטיגון) הודי.. והוא אכן קצת דומה בטעמו לקמח חומוס... סתם לידע כללי :) יכול להיות שהוא פשוט יותר טעים מקמח חומוס.. בכל מקרה תודה על המתכון!
יצא מעולה...הילדים חיסלו (-: תודה!
השבמחקנראה מעולה , ינוסה (תרווד זה לא סיר בישול או סוג של מחבת עמוק? התכוונת אולי למרית גדולה להפוך בעזרתה או משהו אחר :-D , שטויות ).
השבמחקיצא אש! תודה רבה
השבמחקניסיתי, יצא יותר פנקייק מחביתה... אולי זה הקמח? השתמשתי בקמח חומוס שנארז ע"י ניצת הדובדבן.
השבמחקהכנו מקמח שטחנו לנו בבמקום בחנות תבלינים - יצא מעולה!
השבמחקהכנתי כבר כמה פעמים וכל פעם זה יוצא בצקי כזה, לא עשוי לגמרי. יכול להיות שאני עושה משהו לא נכון?
השבמחקטיגנתי בצל והוספתי את התערובת למחבת עם תיבול של מלח, פלפל חוויאג' ואורגנו. יצא מעולה
השבמחקעל מנת שלא יצא בצקי תעשה שכבה דקה יותר אבל לא מד ותן לה מכת חום בדקה הראשונה ואז להוריד לאש בינונית ל5 דקות עם מכסה סגור. ואז להפוך את החביתה לצד השני ולחמם על אש נמוכה עוד2 דקות
השבמחקמה זה הדבר הטעים הזה?
השבמחקאיך לא ידעתי על זה קודם?!
תודה!
ממש טעים! עשיתי עם בצל ירוק וקצת קארי
השבמחקדרך אגב קמח עדשים, הוא מעדשים כתומות ונפוץ בדרום הודו.
מכינים ממנו את המנה 'מסאלה דוסה'- מן קרפ דק ממולא בתפו"א מתובלים.
פשוט טעים, הוספתי אבקת מרק בצל לבלילה, ויצא טעיםםם, תודה !!!
השבמחקהכנתי עם קמח עדשים ויצא מעולה. תודה:)
השבמחקאוקי, אחרי 8 שנים של טבעונות סוף סוף בעקבות המתכון הזה הצלחתי להכין חביתת חומוס טעימה במרקם נורמלי. תודההה!!!!
השבמחקמה זה הדבר הטעים הזה????? וואו, מעולה. תודה על המתכון! הוספתי משחת קארי ירוקה, כף חלב קוקוס ופטריות ויצא פשוט תענוג. נראה לי שזאת החביתה הראשונה שלי מזה חצי שנה. יאמי :)
השבמחקיצא טעיםםםם!!
השבמחקשמתי בצל ירוק, חוואיג', כורכום, אורגנו, כמון ופפריקה חריפה