יום ראשון, 16 בינואר 2011

חביתות קמח חומוס

חביתת ירק מקמח חומוס

המתכון הזה התפתח כשרציתי משהו דמוי חביתה: מהיר הכנה, משביע, חלבוני, מעט שומני וצהוב. התחלתי להתנסות בקמח חומוס עד שהגעתי לשכלול המתכון הטעים הזה, שגם חברות שאינן טבעוניות מבקשות במיוחד.

המתכון הבסיסי לוקח חמש דקות של הכנה, מרגע פתיחת המקרר ועד להגעה לצלחת, אבל ניתן לשכלל אותו ולשפר אותו לשלל חביתות מרשימות וצבעוניות. ככלל, כל מה שאפשר לעשות עם חביתה מביצים אפשר לעשות עם חביתת קמח חומוס (מלבד ביצת "עין"): אפשר לקשקש אותה ואפשר להכין מגוון אומלטים עם מילויים שונים, והכל ללא ביצים- ללא אכזריות וללא כולסטרול.



ניתן למצוא קמח חומוס בחנויות טבע או בחנויות של מהגרי עבודה, אבל על האריזות שמיובאות מסין או הודו לפעמים כתוב "קמח עדשים", כנראה בגלל טעות בתרגום. בכל מקרה, יש להזהר מקמח חומוס לגונדי שיש בחנויות תבלינים או בחנויות של פרסים - הוא מיוצר מחומוס קלוי וטעמו שונה.

יש חברות רבות המייצרות קמח חומוס. אני מעדיפה את קמח החומוס שמיובא מהודו, ונקרא לפעמים "קמח עדשים". החביתות יוצאות איתו טובות במיוחד, ולכן אני מעלה לכאן תמונה של הקמח בעטיפתו:

צילום תקריב של כוכב המטבח שלנו, באריזת קילו.



בהמשך הפוסט אתן כמה רעיונות לשדרוג החביתות, אבל קודם, הנה המתכון הבסיסי:

רשימת מרכיבים: (לשתי חביתות)

1/2 כוס קמח חומוס
2 כפות פתיתי שמרי בירה (מוסיף מאוד לטעם, אבל אפשר גם לוותר על זה אם אין)
1/2-2/3 כוס מים
מלח
פלפל שחור
שמן זית

הוראות הכנה:

שמים בקערית את קמח החומוס ומערבבים מעט עם מזלג, למניעת גושים.

קמח חומוס חייב להיות צהוב ודק

מוסיפים את פתיתי שמרי הבירה ומים וטורפים בעזרת מזלג למרקם חלק.

אם יש גושים ממש קטנים זה לא נורא, הם יעלמו בטיגון.

בעקרון, אם מכינים חביתה ללא תוספות אפשר כבר לתבל ולטגן, ואפשר גם להסתפק בכחצי כוס מים. לעומת זאת, אם רוצים להוסיף תוספות זה הזמן לכך. במקרה הזה הוספתי 1/4 כפית מלח, קורט פלפל שחור, פטרוזיליה וריחן שקצצתי קודם ועוד טיפה מים כדי לחזור למרקם הדליל שהיה קודם, כך שבסך הכל הוספתי 2/3 כוס מים.

לערבב היטב לקבלת מרקם אחיד


וזהו, מוכן לטיגון.

לטיגון חשוב להשתמש בשמן זית איכותי בכמות נדיבה. חשוב לזכור שבביצים יש שומן רב באופן טבעי, ולכן אפשר לטגן אותן במעט שמן. לפי נתוני ויקיפדיה, בביצה יש 11.5% שומן, מתוכו 38% שומן רווי וכמויות רבות של כולסטרול: כ-425 מ"ג כולסטרול ל-100 גרם ביצה וכ-210 מ"ג בביצה אחת, כשהכמות המומלצת ליום לאדם היא עד 300 מ"ג ליום. לעומת זאת, בחומוס יש כ-2.59% שומן, וכמובן שאין בו כולסטרול כלל. לפיכך, כדי לקבל הרגשה "חביתית" יש להוסיף את השמן בטיגון, אחרת התוצאה תהיה דיקט יבש. זכרו: שמן הוא חיוני לגוף האנושי, והתוצאה עדיין תהיה פחות שומנית מביצה מטוגנת.

לכסות את תחתית המחבת בשכבה דקה של שמן זית

חשוב לחכות שהשמן יתחמם, אבל לא לתת לו לרתוח ולהשרף. הכמות שבמתכון מספיקה לי לשתי חביתות במחבת בינונית בעלת קוטר של 20 ס"מ. יש לשפוך פנימה את הבלילה לשכבה דקה, אבל לא דקיקה - מעט יותר מפנקייק.

הבלילה מתחילה להקרש מיד.

חשוב לכסות מיד!

אחרי שמכסים אפשר להחליש את האש ולתת לחביתה כמה דקות. מדי פעם כדאי לבדוק מה מצבה. כשהיא מתחילה להקרש גם מלמעלה היא מוכנה להפיכה בעזרת תרווד.

מוכנה להפיכה
והתוצאה המוגמרת - טעימה עם לחם וטחינה, סלט קצוץ ליד - ארוחת בוקר או ערב מושלמת.

לאכול חם!

כמו שהבטחתי, כמה גיוונים אפשריים. את כל התוספות יש להוסיף אחרי שלב הבלילה ולא לשכוח להוסיף מעט יותר מים.

חביתה בסיסית:
בלי  תוספות מלבד מלח ופלפל.

חביתה מקושקשת:
לקשקש מיד אחרי המזיגה למחבת, עד שנוצרים גושים קטנים ונחמדים.

חביתת ירק:
עם  ירק קצוץ בפנים, לדוגמא פטרוזיליה, שמיר, ריחן או כל שילוב אחר.

חביתה עם פטריות:
לטגן בצל ופטריות (שמפיניון, פורטבלו או אורניות נקיות), לערבב עם הבלילה הבסיסית ולהחזיר למחבת.


חביתה עם ירקות מגוררים (לביבה משודרגת):
לגרר לבלילה גזר וקישוא (או כל ירק אחר שאפשר לאכול בלי בישול ארוך) ולטגן מעט יותר זמן מהרגיל.

חביתה אקזוטית:
להוסיף לבלילה קרם קוקוס וקארי, מקבלים חביתה הודית מעניינת. הקרדיט לכרמל סיון, תודה!


חביתת אוקרה:
להעשרת הערך התזונתי, לטעם (וגם בשביל להפטר מכמויות האוקרה שמצטברות אצל מי שמכינ/ה חלב סויה בבית): מוסיפים פרורי אוקרה לבלילה הבסיסית או לבלילות המשופרות לפני הטיגון.

מציה לפסח: (כשר לאוכלי/ות קטניות בלבד)
מכינים  את הבלילה הבסיסית, ללא שמרי בירה. משרים מצות שבורות בתערובת של מים וחלב סויה עד ששברי המצה ספוגים. מערבבים עם הבלילה הבסיסית ומטגנים.






אתם/ן מוזמנים/ות להוסיף רעיונות נוספים לשדרוגים בתגובות!

30 תגובות:

  1. יש לי שאלה מענינת:

    האם ניתן להשתמש בבלילה של החביתה הבסיסית כתחליף לביצים במתכוני פשטידות, עוגות וכד'?

    השבמחק
  2. במתכון כתוב "שמן זית איכותי בכמות נדיבה" ובתאור בתמונב כתוב "לכסות את תחתית המחבת בשכבה דקה של שמן זית", אז מה נכון, שיכבה דקה או כמות נדיבה?

    השבמחק
  3. רם - אני משתמשת בבלילה הבסיסית (בשינויים קלים) כדי לעטוף דברים לקראת טיגון - תחליף ביצה ב"שניצלים" וירקות או טופו ב"טמפורה". לפשטידות יש לי טריקים אחרים, אבל אתה מוזמן לנסות ולכתוב איך יצא.
    בקרוב אפרסם משהו כולל יותר בנושא תחליפי ביצים ופשטידות.

    השבמחק
  4. ועודד - תודה על ההערה. כמו שאתה רואה מהתמונה שאחרי, זה יותר "כמות נדיבה" צאשר "שכבה דקה", אבל זה כבר עניין של סגנון אישי ושל חיבתי לשמן.

    השבמחק
  5. יופי של מתכון. יש לי מה לשים מחר בסנדוויץ לעבודה :-)

    השבמחק
  6. תודה רבה , תמיד כיף להחשף לדברים חדשים
    מה הערך הקלורי של חביתית אחת?

    השבמחק
  7. נראה מעולה.... אולי ינוסה לארוחת הערב..

    השבמחק
  8. שחר, אני לא יודעת מה הערך הקלורי של המתכונים שלי, אני בשלנית ולא תזונאית.

    הודיה, מקווה שהיה לך טעים!

    השבמחק
    תשובות
    1. יצא טעים ביותר :-)

      מחק
    2. טעים רצח, רק איך זה לא מתפרק לך? ועל איזו אש את מטגנת אותה?

      מחק
  9. ממש טעים, וההסברים מעניינים

    השבמחק
  10. כל הכבוד! תודה רבה על שיתוף הידע והנסיון שלך! על ההסברים המפורטים והתמונות! ככה כולנו צריכים להיות- משתפים וחולקים את הידע באהבה וכמובן - טבעונים. תבורכי :)

    השבמחק
  11. באמת אחלה מתכון ויוצא מאד טעים ואפילו מזכיר חביתה...
    כמה המלצות למי שמעוניין לעשות את החביתה קצת בריאה יותר
    מומלץ להחליף את שמן הזית בשמן קוקוס
    ואת שמרי הבירה לפזר מעל החביתה כשהיא מוכנה כבר - ככה השמרים שומרים על הערכים התזונתיים שלהם

    השבמחק
  12. נראה מעולה! אנסה בקרוב!
    לגבי קמח העדשים- אני לא חושבת שזו טעות- יש כזה דבר שנקרא קמח עדשים ומשתמשים בו הרבה בבישול (וטיגון) הודי.. והוא אכן קצת דומה בטעמו לקמח חומוס... סתם לידע כללי :) יכול להיות שהוא פשוט יותר טעים מקמח חומוס.. בכל מקרה תודה על המתכון!

    השבמחק
  13. יצא מעולה...הילדים חיסלו (-: תודה!

    השבמחק
  14. נראה מעולה , ינוסה (תרווד זה לא סיר בישול או סוג של מחבת עמוק? התכוונת אולי למרית גדולה להפוך בעזרתה או משהו אחר :-D , שטויות ).

    השבמחק
  15. ניסיתי, יצא יותר פנקייק מחביתה... אולי זה הקמח? השתמשתי בקמח חומוס שנארז ע"י ניצת הדובדבן.

    השבמחק
  16. הכנו מקמח שטחנו לנו בבמקום בחנות תבלינים - יצא מעולה!

    השבמחק
  17. הכנתי כבר כמה פעמים וכל פעם זה יוצא בצקי כזה, לא עשוי לגמרי. יכול להיות שאני עושה משהו לא נכון?

    השבמחק
  18. טיגנתי בצל והוספתי את התערובת למחבת עם תיבול של מלח, פלפל חוויאג' ואורגנו. יצא מעולה

    השבמחק
  19. על מנת שלא יצא בצקי תעשה שכבה דקה יותר אבל לא מד ותן לה מכת חום בדקה הראשונה ואז להוריד לאש בינונית ל5 דקות עם מכסה סגור. ואז להפוך את החביתה לצד השני ולחמם על אש נמוכה עוד2 דקות

    השבמחק
  20. מה זה הדבר הטעים הזה?
    איך לא ידעתי על זה קודם?!
    תודה!

    השבמחק
  21. ממש טעים! עשיתי עם בצל ירוק וקצת קארי
    דרך אגב קמח עדשים, הוא מעדשים כתומות ונפוץ בדרום הודו.
    מכינים ממנו את המנה 'מסאלה דוסה'- מן קרפ דק ממולא בתפו"א מתובלים.

    השבמחק
  22. פשוט טעים, הוספתי אבקת מרק בצל לבלילה, ויצא טעיםםם, תודה !!!

    השבמחק
  23. הכנתי עם קמח עדשים ויצא מעולה. תודה:)

    השבמחק
  24. אוקי, אחרי 8 שנים של טבעונות סוף סוף בעקבות המתכון הזה הצלחתי להכין חביתת חומוס טעימה במרקם נורמלי. תודההה!!!!

    השבמחק
  25. מה זה הדבר הטעים הזה????? וואו, מעולה. תודה על המתכון! הוספתי משחת קארי ירוקה, כף חלב קוקוס ופטריות ויצא פשוט תענוג. נראה לי שזאת החביתה הראשונה שלי מזה חצי שנה. יאמי :)

    השבמחק
  26. יצא טעיםםםם!!
    שמתי בצל ירוק, חוואיג', כורכום, אורגנו, כמון ופפריקה חריפה

    השבמחק