יום שבת, 15 בינואר 2011

קלצונה חורפי במילוי עלים ירוקים


בחורף השדות מתמלאים בעלים ירוקים, וכך גם השווקים. הקלצונה הזה יכול להתמלא במגוון מילויים, לפי העונה והחשק. במקרה הזה הוא מתמלא בעלים ירוקים וברוטב לבן. בכל מקרה, התוצאה מרשימה, משביעה והולכת נפלא עם סלט קליל.




ובכן, הנה המתכון ל-8 קלצונה גדולים:

רכיבים:
רוטב לבן רב-שימושי
בצק שמרים בסיסי

2 בצלים גדולים או 6 גבעולי כרישה
2 חבילות של עלים ירוקים: מנגולד ו/או סלק ו/או תרד ו/או חובזה וכו'.
4-10 שיני שום, לפי ההעדפה האישית.
מלח ופלפל שחור.
מלח גס לקישוט.
שמן זית.


הערות למרכיבים המודולריים:

לרוטב הלבן הבסיסי אין צורך להוסיף תיבול נוסף במקרה זה.
את הבצק מומלץ לעשות בגרסת חצי קמח מלא וחצי קמח לבן, עם שתי כפיות שמרים בלבד. בתפיחה השניה מומלץ להוסיף עוד מלח.

הוראות הכנה:


ראשית מכינים את הבצק.

בזמן התפיחה ניגשים להכנת המילוי:

קוצצים את הבצלים או הכרישה ואת צרורות הירק. מומלץ לקצוץ הכל מראש ולהכין בהשג יד, כדי שלא להסתכן בשריפת אחד המרכיבים תוך כדי קיצוץ הרכיבים הנוספים.

הפעם הלכתי על השילוש שלפנינו:

גבעולי כרישה קצוצים


עלי סלק - באים יחד עם שורש הסלק וטעימים מאוד בפני עצמם.

מנגולד - "סלק עלים" - טעים מאוד ועשיר בברזל.

מטגנים את הבצל או הכרישה במעט שמן (אני מעדיפה להשתמש בשמן זית). להשתמש בסיר ענק לטיגון, הירקות תופסים המון נפח בהתחלה!



אחרי שהבצל שקוף או שהכרישה מזהיבה מעט יש להוסיף את השום, כתוש או קצוץ, ומעט אחריו את הררי הירק.

לא לדאוג - זה מתכווץ במהרה!
מערבבים ומשגיחים עד שהירקות מתכווצים והנוזלים שלהם מתאדים. אפשר לזרז את התהליך בעזרת מעט מלח. התוצאה הסופית צריכה להראות בערך כך:

וזה כל מה שנשאר - חלק מהנוזלים עדיין צריכים להתאדות.

בזמן שמחכים שהירקות "יתכווצו" אפשר להתחיל להכין את הרוטב הלבן.

במקרה הכינותי מראש...

מערבבים את המילוי הירוק עם הרוטב הלבן, מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם ושמים לנוח.




עכשיו ניגשים לרידוד הבצק.

מקמחים משטח עבודה וגם את המערוך. אני אוהבת לרדד על לוח זכוכית גדול, אבל אפשר על כל משטח גדול, חלק, נקי ויבש.



מחלקים את הבצק לשמונה חלקים שווים. קורצים מכל אחד כדור ומתחילים לרדד.


כשמרדדים חשוב לרדד קצת מכל כיוון ולהפוך את הבצק לעיתים קרובות, כדי שלא יידבק למשטח וכדי שיצא עגול וסימטרי.

עדיין עבה מדי

מוכן - דק, מקומח ובגודל של צלחת גדולה.


עכשיו נשאר להכין עוד 7 כאלה. זה הולך מהר כשמתרגלים.






עכשיו הגיע זמן ההרכבה. על כל עיגול בצק מרודד שמים מעט מהמילוי שהכנו קודם. שמים את ערימת המילוי רק על חצי מעיגול הבצק. חשוב לזכור לשמור בערך סנטימטר של שוליים, כך:



מורחים במעט מים צד אחד של השוליים, פשוט בעזרת האצבע:


סוגרים ומהדקים היטב את הקצוות.


שוב בעזרת האצבעות (כלי הבישול החביב עלי) מורחים את כל הקלצונה הסגורים בשמן זית.
מומלץ לפזר מעל מלח גס לקישוט ולטעם. לבסוף, מחוררים בעדינות את החלק העליון בעזרת מזלג, כדי לאפשר לאדים לצאת.

אופים בחום בינוני (בתנור כ-180 מעלות, או בטוסטר-אובן בכ-150 מעלות) במשך כ-20  דקות, עד שיזהיב מלמעלה ויקבל מרקם מעט קשיח.

המתכון לשמונה קלצונה, כי זה מה שנכנס אצלנו לטוסטר.


עכשיו אפשר לשבת ולנוח או להכין סלט. בתאבון!



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה